Arbeidssøkende – hvordan fortsette å være motivert til å gå ut og finne den nye kjekke jobben?

24.03.2017

Som venn, kollega, hodejeger og karriererådgiver i Stavanger regionen treffer jeg daglig mennesker som har til hovedbeskjeftigelse å finne ny jobb. Jeg er imponert hvor flinke folk er til å opptre positivt og optimistiske, det er mye som skjer når en er satt i en situasjon en ikke har valgt selv, det vet jeg mye om.

Så hvordan komme i gang og ikke minst finne motivasjonen for å oppnå målet – den nye kjekke jobben. – Hva nå den er?

Det snakkes mye om dette med motivasjon – jobbmotivasjon– det å finne den nye jobben er den viktigste oppgaven for mange akkurat nå. For motivert er en jo, men til hva da? Det en kan lese ut i fra litteratur er at mennesker blir motivert for oppgaver der en har en viss mulighet til å velge selv, og en lykkes bedre i et miljø der en føler tilhørighet. Som ufrivillig arbeidssøkende mangler i utgangspunktet de fleste av disse kriteriene. Derfor er det helt naturlig å være mer motivert til å pusse opp huset, fikse hagen eller gå på kafebesøk, oppgaver som en makter, velger selv og der en er blant mennesker man har tilhørighet til. - Men ny jobb gir det ikke.

Hva kan man gjøre for å finne jobbsøk motivasjon? Mange må gjerne skaffe kompetanse som jobbsøker, bygge nettverk og ikke minst å finne sin egen styrke, verdi og hva en vil selv – da kan energien og drivkraften komme.

Så kommer en i gang, går gjerne på jobbsøkerkurs, cv er på plass, en er i gang med å kontakte relasjoner som kan være nyttige, søker på ledige stillinger og kommer på spennende intervjuer. Første fasen er i gang, litt som å være ny på jobben – opplever at en har fått jobbsøker kompetanse, gamle kollegaer, venner og familie er støttende og alle er med godt mot.

Og heldigvis ser vi at flere opplever at det som startet som noe negativt og helt ufrivillig situasjon, blir en periode for personlig læring og utvikling med nye og spennende oppgaver som blir løst, og plutselig befinner man seg i ny jobb.

Men hva så når tiden går?

En venn av meg sa; «Jeg er lei av å svare på – Hvordan går det? - Har du fått ny jobb? - Vet du, jeg har mest av alt lyst til å bli hjemme, ville egentlig ikke komme i kveld, ikke møte noen, vil helst droppe alle sosiale samlinger der jeg treffer venner og kjente

Jeg sa til han, som jeg vil dele med flere;

«Jeg forstår deg, men det hjelper så lite, det er faktisk nesten det verste du kan gjøre! Ta deg gjerne en god juleferie – hent deg inn, det å være jobbsøker er krevende! Når du kommer i gang igjen, - husk at de fleste jobber kommer via nettverk. Forskning viser at ca. bare 30 % av ledige stillinger lyses ut eller blir besatt via bemannings/ rekrutteringsselskap, og det stemmer med vår opplevelse. Og bygge strategisk nettverk tar tid, du må selv finne ut hva du vil, hva du kan, finnes det spesielle selskap du ønsker å jobbe i, ta kontakt, tenk langsiktig og ikke minst stå på – bruk de menneskene rundt deg som vil deg godt.»

Lag deg en plan for våren, hvem du vil kontakte og hvilke aktiviteter du vil delta på.